Snap
  • reanimatie
  • onderwijs
  • bassisschool
  • reanimerenkanjeleren
  • discussie

Reanimeren kan je iedereen leren!

Deel 24: Dagboek van de Spoedzusters - Vanaf welke leeftijd?

Het was al langer een vraag van mijn 9 jarige - Mam! Je leert iedereen reanimeren, waarom mij niet?!? Tsja. Geen idee.. Terwijl mijn collega en ik er al langer voor strijden om basisschool kinderen in groep 7 en 8 al te laten starten met leren reanimeren, had ik mijn eigen kind (groep 5) daarom nog niet meegenomen hierin.

Terwijl hij fysiek blijkbaar hier prima toe in staat is, en hij heeft de wil om het te leren. Vandaag stonden wij op een lokale markt, om onze baby & kinder reanimatie en EHBO training te promoten, en hij wilde graag mee om hierbij te helpen. Aldaar maakte hij gelijk gebruik van de situatie om voor te doen hoe reanimeren moest. Dapper, en totaal niet bewust van wat hij aan het doen was, ging het wonderbaarlijk goed. Daar ligt volgens ons ook de kracht van kinderen dit jong aanleren: ze doen. Waar wij volwassenen alles totaal overdenken, zijn kinderen vaak heel zwart wit - ze handelen. 

Toen ik Spoed eisende hulp leerling was, kregen wij een oudere vrouw binnen (in reanimatie setting) en met de politie, liep een ongeveer 10 jarig meisje mee. Deze was bij oma, toen oma opeens onwel werd. Zij had met een gastles leren reanimeren op school. In dat oma neer viel, wist ze dat ze het alarmnummer moest bellen en toen de centralist haar instrueerde, heeft ze zonder aarzelen de reanimatie opgestart. Nu zal het niet altijd zo soepel lopen, maar dit meisje was zekerder omdat ze wist wat ze moest doen. 

Bij volwassenen werkt dit vaak hetzelfde als bij kinderen: de onmacht, het niet weten wat we kunnen doen om te helpen of het wel weten maar het niet kunnen - dat maakt dat je je enorm hulpeloos kan voelen. 

Vorige week gaven wij een reguliere reanimatie (BLS) thuistraining, met iemand die op straat een voorbijganger had gevonden, die reanimatie behoeftig was, alleen ze kon niet reanimeren. Dit geval staat niet op zich. 

En kinderen leren zo veel op school. Waarom niet reanimeren? Is het een drempel van ons, als volwassenen omdat wij het spannend vinden, zullen de kinderen het ook spannend vinden? Juist op school is de kans om op een speelse manier kennis te maken met reanimeren. Als er ooit wat met vader/moeder/opa/oma/etc. gebeurd, is er altijd wat van de techniek blijven hangen, en zal het kind zich nooit hulpeloos of schuldig voelen, dat het niet kon helpen. 

Daarbij, kinderen uit het lager onderwijs willen mogelijk eerder dan kinderen uit het middelbaar aan hun familieleden laten zien wat ze op school geleerd hebben. In het basisonderwijs is bovendien de band tussen leerkracht en leerlingen zeer sterk, wat de leerlingen erg motiveert om alle instructies nauwgezet te volgen.

Leer kinderen reanimeren dan leren ouders het ook. Ook al zullen kinderen niet altijd voor alles de kracht hebben. Ze zijn wel bewust wat ze moeten doen.

Wij zijn stiekem ook wel benieuwd naar jullie meningen hierin... Wel of geen reanimatie onderwijs op scholen? En waarom?

Hetty Cuperus's avatar
1 maand geleden

Jaren terug hè ik een cursus reanimeren gedaan, na een jaar of vijf trouw de herhalingslessen te hebben gevolgd kwam ik totaal onverwachts voor een reanimatie te staan, het betrof een kind van net 5 jaar oud dat ook nog een een zoon vaneen collega van m’n man was. Hij was in de sloot gevallen en ik stond erbij toen de brandweer hem eruit haalde, ik stond klaar om te reanimeren. Op het moment dat hij met de ambu naar het ziekenhuis ging , ging ik verslagen naar huis. Later werd mij verteld dat hij een eigen circulatie en ademhaling had, wat was ik blij echter een paar dagen later kreeg ik te horen dat hij vocht in z’n hersenen had en dat ze hem moesten laten gaan. Dit was een klap in m’n gezicht, dat het zo ook kon aflopen was tijdens de lessen nooit verteld. Er werd altijd verteld wat je moet doen als het s.o bijkomt maar niet dat het s.o ook zou kunnen komen te overlijden.

Boefkesmama's avatar
1 maand geleden

Zelf heb ik het geluk gehad dat in mijn dorp aan jeugdEHBO A en B werd gedaan. In groep 8 kreeg ik het eerste diploma en in de brugklas het tweede. Gelukkig nog nooit nodig gehad, maar ik vind het wel belangrijk. Als leerkracht weet ik alleen hoe schaars de tijd is die je hebt om alle vakken aan te bieden die ze willen in het basisonderwijs…. Iets waar vaak aan voorbij wordt gegaan. Een mooie oplossing zou zijn om het in het curriculum van een van de bestaande vakken op te nemen om zo een win-win situatie te krijgen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij De Spoedzusters | Spoedeisende hulp verpleegkundigen & trainers?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.