Je bent toch wel van plan om moeder te worden?
Wat als je omgeving jouw kinderwens al heeft ingevuld?
Je zit midden in je eigen proces: tussen angst, hoop en vragen over wát je nu écht wilt. Maar je omgeving vult die leegte al voor je in: "Wacht maar tot je kinderen hebt." of "Jij wordt vast een geweldige moeder!" Voelt dit als druk? Je bent niet de enige!
In deze blog lees je waarom goede bedoelingen soms averechts werken en hoe je wél bij je eigen gevoel kunt blijven.
De druk van buitenaf – vaak subtiel, maar voelbaar
De meeste vrouwen die twijfelen over hun kinderwens, krijgen vroeg of laat te maken met opmerkingen van hun omgeving. Het zijn vaak goedbedoelde zinnen zoals:
• “Als jij straks kinderen hebt, dan snap je het pas.”
• “Je bent toch wel van plan om moeder te worden?”
• “Je zou echt zo’n lieve moeder zijn.”
Of misschien nog wel erger: “Wat fijn dat jij een partner hebt die zo graag een kindje wilt.” En daarmee jouw wens daarin helemaal niet meenemen.
Misschien zeggen mensen het uit liefde of enthousiasme, maar voor jou voelt het als een druk die je eigenlijk helemaal niet kunt gebruiken. Het maakt de twijfel zwaarder, alsof je iets ‘fout’ doet door niet zeker te weten wat je wilt.
Twijfelen is geen teken van zwakte, maar een teken dat je je verantwoordelijkheid neemt.
Waarom goedbedoelde opmerkingen zo zwaar kunnen voelen
Die opmerkingen raken iets in jou. Niet omdat je zwak bent, maar juist omdat je zorgvuldig voelt. Omdat je wilt dat het echt jouw keuze is en echt zeker weten goed voelt. En als anderen al lijken te weten wat jij moet doen, voelt het alsof je niet serieus genomen wordt in jouw proces. Het kan zelfs gaan knagen: “Zie ik iets over het hoofd? Zou ik me gewoon aanstellen?”
Maar twijfelen over een kinderwens is geen aanstellerij. Het is een teken dat je verantwoordelijkheid neemt voor een grote beslissing. En dat ís het ook. Dus natuurlijk mag dat!
Hoe herken je wat van jou is en wat van buiten komt?
Het is belangrijk dat jij leert onderscheiden: wat komt van buiten, en wat komt van binnen? Hier zijn een paar praktische tips om sterker in je eigen gevoel te blijven staan:
- Tip 1: Schrijf regelmatig op wat jij voelt – Niet wat je zou moeten voelen, maar wat er echt in je leeft. Zonder filter.
- Tip 2: Vraag jezelf af: voor wie wil ik dit? – Als je een beeld van de toekomst voor je ziet, voelt dat dan als jóuw toekomst?
Ga eens rustig zitten, zorg er weer voor dat je niet gestoord wordt en doe je ogen dicht. Adem rustig in en uit en ontspan je lichaam. Stel je jezelf nu eens voor, een jaar of 3 of 5 jaar in de toekomst. Hoe ziet jouw leven er dan nu uit? Hoe zie jij eruit? Wat voor werk doe je? Waar woon je? Met wie spendeer je je tijd? Hoe ziet een normale doordeweekse dag eruit? En het weekend? Hoe ziet het eruit als je gaat avondeten bijvoorbeeld? Zie jij nu in dit plaatje wel of geen kind(eren) voor je?
- Tip 3: Spreek uit dat je aan het zoeken bent – Tegen een vriendin, een zus, of een coach. Je hoeft niet alles alleen te dragen.
Bedenk eens tegen wie je in jouw omgeving je je hart durft te luchten? Van wie weet je dat diegene zijn of haar eigen mening achterwege kan laten, open staat voor jou verhaal en zonder oordeel kan luisteren? Bij wie voel jij je veilig? Probeer het vervolgens echt eens uit om tegen diegene je verhaal te doen. Het maakt jouw dilemma zoveel minder groot en zorgt ervoor dat die oneindige stemmetjes in je hoofd die steeds maar in hetzelfde cirkeltje draaien een stuk minder hard gaan praten. Kun je niemand in jouw omgeving bedenken die zonder oordeel kan luisteren naar jouw verhaal? Of heb je echt behoefte aan een onafhankelijk iemand? Dan kan een coach een goed idee zijn voor jou.
- Tip 4: Stel grenzen aan gesprekken – Het is oké om te zeggen: “Ik weet het nog niet, en dat is oké. Ik hoef geen advies nu.”
Wanneer iemand naar jouw kinderwens vraagt is het helemaal oké om aan te geven dat je liever geen antwoord geeft op deze vraag omdat je het te privé vindt, of dat je twijfelt hierover, maar van deze persoon geen advies hoeft. Het is helemaal oké om jouw eigen grenzen daarin aan te geven en op die manier te zorgen dat je bij je eigen gevoel kunt blijven. Ik zou het je zelf aanraden. Probeer wel altijd vriendelijk te blijven. Vaak is het een oprechte geïnteresseerde vraag, maar doordat het bij jou een beladen onderwerp is kan de vraag veel bedreigender over komen dan dat hij werkelijk bedoelt is.
Mijn kinderwens is mijn keuze; ik bepaal zelf wanneer ik erover praat.
Je mag het op jouw manier doen
Een ander kan niet jouw keuze bepalen en al helemaal niet het moment van die keuze. Er is geen juiste leeftijd, geen ideaal moment, en zeker geen standaard pad dat iedereen moet volgen.
En ja, het is spannend om tegen de stroom in te bewegen. Maar juist in die zoektocht naar je eigen waarheid zit de kracht. Want als je straks wél kiest – of dat nu voor een kind is of niet – dan weet je: dit was van mij. En dat is zó waardevol.
Zit je met vragen of twijfel je ergens over? Volg me op Instagram @kinderwenscoach_marisa en stel al je vragen in de DM; ik lees en beantwoord elk bericht en denk graag vrijblijvend even met je mee.