Snap
  • slaap
  • Fopspeen
  • speentje
  • slaaptips
  • Hazenslaap

Spenen uit bed gooien

Hoe ga je ermee om?

De speen kan een superfijn middel om een kindje in het begin van zijn leven te ondersteunen met zijn grote zuigbehoefte. Echter deze behoefte neemt vanaf 6 maanden af en de fopspeen wordt dan meer een associatie. Het kan een positieve associatie zijn als je kindje zelfstandig zijn speen kan bedienen (zou kunnen vanaf 7 maanden) maar ook een negatieve als je kindje afhankelijk is van jouw begeleiding en je daardoor 10x per nacht het speentje moet geven.


Een ander probleem met de speen en of een knuffeltje kan zijn dat je kindje ze bewust uit bed gooit (vanaf +/- 12 maanden). Vaak met het doel om jouw aandacht te krijgen. Je wil dat je kindje slaapt en dus ben je geneigd gauw de speen terug te geven. Echter kan het zo zijn dat je daardoor wederom in een negatieve associatie spiraal terechtkomt. 


Hierbij tips die kunnen helpen:

❤️ Leg meerdere spenen in het bedje van jouw kindje, je hebt ze ook met glow in the dark. Als ze dan per ongeluk uit bed vallen heeft je kindje er nog meer. Je kan ook een knuffeldoekje verbinden aan de speen (kijk naar veilige opties), op die manier kan het ook minder makkelijk uit bed vallen.

❤️ Als je kiest de speentjes terug te geven doe dit dan zo neutraal mogelijk en zonder communicatie. Geef het speentje in het handje van je kind terug.

❤️ Als je kindje de spenen bewust uit bed gooit en vervolgens jouw hulp roept, wacht dan even met terug gaan. Afhankelijk van de leeftijd kan je hierover ook voor het slapen gaan regels meegeven. Zorg dan dat je een positieve formulering gebruikt dus: NIET: ‘’Je mag je spenen niet uit bed gooien, als je het wel doet moet je wachten voordat je ze weer krijgt’’. WEL: ‘’Spenen horen in je bed, je mag ze daar laten liggen als ze op de grond komen ben je ze een poosje kwijt’’.

❤️ Kijk goed naar de vermoeidheid van je kindje. Is hij/zij onder of oververmoeid en gaat hij/zij daardoor kliergedrag inzetten? Kijk dan naar slaaptijden van overdag of de bedtijd ’s avonds.

❤️ Je kan het even aankijken en de speen steeds teruggeven. Misschien is het een tijdelijk iets en juist omdat je er weinig aandacht aan geeft blust het uit. 

❤️Als het een heel groot ding is kan je kiezen een einde te maken aan het speentijdperk. Dan heb je een paar onrustige avonden maar een kindje is vaak na een week (afhankelijk leeftijd) de speen vergeten.Hopelijk heb je iets aan deze tips! 

Veel liefs,

Rianne de Haas

mama van twee zonen 3 & 1 jaar oud.

Daarnaast werkzaam als Pedagoog en druk bezig met studie's rondom slaap en onrust bij jonge kinderen. Meer weten? check @Hazenslaap Instagram.

Heb je nog een goede tip? Deel het hieronder dan kunnen anderen er ook gebruik van maken!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Hazenslaap | Rianne de Haas?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.